Aboriginal Art & Instruments Mallee’s Didgeshop
Home Didgeridoos Aboriginal art Related products Information

 

Aboriginal Art & Instruments Festival Amsterdam 2004


english version


Een festival rondom aboriginal muziek en kunst van vrijdag 25 juni 18:00 uur tot en met zondag 27 juni 18:00 uur 2004. Na 18:00 uur op zondag avond is er een afterparty.
Festival flyer Amsterdam 2003 back

InformatieSpelers

 

 

Festival

Vanuit onze winkel Aboriginal Art & Instruments organiseren wij deze zomer een driedaags festival dat geheel in het teken staat van aboriginal kunst en muziek. Vorig jaar organiseerden wij het Dream time festival. Dit was zo’n groot succes dat we dit jaar een driedaags festival organiseren.

Activiteiten en workshops

Er zullen gedurende drie dagen een groot aantal activiteiten plaatsvinden op het Ruigoord festivalterrein. Je kunt kennis maken met het bespelen van de didgeridoo tijdens de workshops die door de beste didgeridoo spelers van de wereld worden geleid.

Er worden workshops door alle Australische artiesten gegeven.

The White CockatooZaterdag 11:00-13:00 and 15:30-17:30
Mark AtkinsZaterdag 11:00-13:00 and 15:30-17:30
Michael Edwards (Oculus)Zondag 11:00-13:00 and 15:30-17:30
Charlie Mc MahonZondag 12:00-14:00
Richard WalleyZondag 12:00-14:00

Beginners workshop prijs € 20,-
Lies BeijerinckZaterdag 11:00-13:00
Zondag 12:00-14:00

Voor kinderen wordt een speciaal programma georganiseerd met o.a. het leren maken van je eigen 'didge' en er de eerste geluiden mee maken, ze kunnen leren hoe ze een boemerang moeten werpen en wat precies de functie en geschiedenis is van de boemerang voor de Aboriginals of ze kunnen beschilderd worden zoals de Aboriginals en een traditionele dans leren.

Het kinderprogramma is op Zaterdag van 13:00 uur tot 15:00 uur

Muziek

Tot in de late uurtjes zijn er concerten van internationaal vermaarde muzikanten. Naast de geluiden van de didgeridoo zorgen percussionisten en dansers voor een mix van hedendaagse en oorspronkelijke elementen van de Australische cultuur.

Klik hier voor de agenda en meer informatie over de spelers.

Kampeer mogelijkheden

Er is een mogelijkheid om op het festival terrein te kamperen zodat je niks van deze activiteiten hoeft te missen. Hier vragen wij wel een kleine vergoeding voor De prijs voor een nacht is hetzelfde als dat voor drie nachten. Auto's en campers zijn niet toegestaan op het kampeerterrein maar er is wel de mogelijkheid om je camper op de parkeerplaats te zetten. Deze is op zeer korte afstand van het festival terrein. Er zal elke avond een kampvuur zijn en er zijn etens kraampjes voor ontbijt, lunch en avondeten.

Markt en eetsstands

Op het festival terrein is er een markt met verschillende artikelen zoals didgeridoos, artefacts, T-shirts, boeken en cd's van de optredende bands. Verder zijn er vele andere kraampjes aanwezig. Er zullen twee eetskramen op het festival zijn. Een met vegatarisch eten en de ander met niet vegatarisch eten. Beiden zullen ontbeid, lunch en avondeten verzorgen. Als je belangstelling in een marktkraam hebt kun je een email sturen naar festival@aboriginalart.nl

Ruigoord

De kunstenaars kolonie Ruigoord heeft een geschiedenis van originele festivals op zijn naam staan. Tien jaar geleden vond het Dreamtime Awakenings Festival plaats in Ruigoord, dat met zo'n 10.000 bezoekers het grootste festival op deze unieke locatie werd. De plek biedt ook de mogelijkheid om bij het kampvuur te zitten en de avond onder de sterren voor je tent af te sluiten en met de zonsopgang weer met elkaar op te staan en van een ontbijtje te genieten in het gras.   

Prijzen

Kaartjes3 dagen€ 43,-voorverkoop in de winkel € 38,-
dagkaart€ 18,-geen voorverkoop
Kamperen3 dagen€ 7,-van vrijdag avond tot maandag ochtend.
Workshop2 uur€ 35,-

Route beschrijving

Er staat een route beschrijving op de ruigoord website http://www.ruigoord.nl.

Informatie

Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan de workshops, stuur dan een mail naar workshops@aboriginalart.nl, dan reserveren we een plekje voor je. De workshops zijn geschikt voor alle didgeridoo speelniveaus.

Voor meer informatie over het festival of het bestellen van kaarten, kun je een e-mail sturen naar festival@aboriginalart.nl

Bekijk voor meer informatie over Ruigoord hun site op http://www.ruigoord.nl. Als je wilt weten hoe je in Ruigoord komt kan je hier een routebeschrijving vinden.


Agenda

VrijdagThe White Cockatoo
Mark Atkins
Ali Andress
Dj EL-Jo
ZaterdagInner Strength
Oculus ( Michael Edwards van de CD 'Axis')
3ple-D
Drum 'N Didge
Charlie mc Mahon
Dj EL-Jo
ZondagMiles Browning didge
Djedur
Osmosis: (Matt, Kokouvi and Koffi)
Richard Walley
After PartyLuie Hond (nederraggae en ska muziek)
Dj EL-Jo
En anderen ( meer informatie zal volgen )


Spelers

The White Cockatoo
  Deze, inmiddels, legendarische groep komt uit Zuid-West Arnhem Land in de Northern Territory, Australië. De artiesten zijn aboriginal mannen van de Mialili, Guningu, Rembarrnga, en Burrara taal groepen, die samen een sociale en familiaire band hebben. De groep was een van de eerste aboriginal groepen die overzees ging en werd in de jaren 60 aangevoerd door didgeridoo Master David Bl*n*ss* . Hun corroboree (muziek, zang en dans) behoort tot een van de oudste nog bestaande tradities op aarde. De didgeridoo is al sinds mensenheugenis onderdeel van hun cultuur. Deze mannen brengen orginele 'klassieke' aboriginal muziek en dans
Inner Strength
  De 7-koppige Eindhovense band Inner Strength, die in recensies "veelbelovend" wordt genoemd, speelt world-folk, een frisse mix van wereldmuziek, folk, pop en rock. . Inner Strength is de vertaling van "chi", de kracht die in de Oosterse gevechtskunst wordt aangewend om tot bijzondere prestaties te komen.Inner Strength is met twee zangeressen en een instrumentale bezetting met viool, fluit, didgeridoo, gitaar, bas en drums een voor Nederlandse begrippen unieke band. Hun muzikale formule, de energieke uitstraling op het podium en de enorme progressie van het afgelopen jaar hebben geleid tot uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder Blue Dew Folkvillage (Zwolle) en Folkwoods (Nuenen).
Mark Atkins
  Mark Atkins in een afstammeling van de Yamitji stam uit West Australië. Hij begon zijn muzikale carrière toen hij tien jaar oud was en is uitgegroeid tot één van de pioniers van de didgeridoo muziek. Zijn muzikale vaardigheden stellen hem in staat om zowel solo als in gezelschap de meest uiteenlopende muziekstijlen te spelen. Mark heeft over de hele wereld opgetreden, en speelde onder andere met Philip Glass, Led Zeppelin en The London Philharmonic Orchestra. Daarnaast is hij een begaafd gitarist, percussionist, instrumentenmaker, schilder en verhalenverteller.
Charlie McMahon
  Charlie McMahon speelde al op jonge leeftijd didgeridoo, lang voordat het instrument populair werd buiten Arnhemland. Door een ongeluk verloor hij op zestienjarige leeftijd een gedeelte van zijn rechterarm, wat hem er niet van weerhield de didgeridoo verder te doorgronden. Na een korte academische carrière en zijn ontmoeting met de Nomadische 'Lost Tribe'van Pintubi aboriginals, begon hij in 1983 met Gondwanaland, later Gondwana, waarmee hij inmiddels negen albums heeft gemaakt. Daarnaast is hij vooral bekend van zijn optredens in de jaren negentig met, de Australische band, Midnight Oil.
3ple-D
  Zowel Lies Beijerinck als als Michiel Teijgeler maakte begin jaren negentig kennis met de didgeridoo. Hoewel deze muziek in Nederland nog nauwelijks voet aan de grond had gekregen werden ze vanaf het begin gegrepen door het unieke geluid en de mogelijkheden van dit instrument. Nadat Michiel als straatmuzikant door Europa reist en Lies een jaar in Australië woont, richten ze in 1999 het duo 3ple-D op. In het voorjaar van 2003 hebben zij hun eerste cd (High from the Lowlands) uitgebracht die international goed werd ontvangen. Naast 3ple-D spelen, zowel Lies als Michiel in diverse bands en worden zei (internationaal) ook als leraar veel gevraagd.
Dj EL-Jo
  Dj EL-Jo is gespecialiseerd in het mengen van de stijlen: Funk, Soul, (Acid-)Jazz, Hiphop, Klezmer, Zigeuner, Afrikaans en diverse soorten moderne beats. Tijdens live sets werkt EL Jo het liefst samen met muzikanten, wat voor een verlevendiging van het geheel zorgt.
Hij maakt wekelijks het programma Mugezond bij Radio 100(.nl).
Matt (Osmosis)
  Op 18 jarige leeftijd begon Matt met didgeridoo spelen na zijn fretloze basgitaar studie aan het Australian Institute of Music, en zijn jazz improvisatiestudie aan het Sydney conservatorium. In Sydney speelde Matt o.a. samen met Chalie McMahons didge orkest en Robert Spencer (ex-angles). Na het behalen van zijn diploma in "Contemporary Music" ging Matt naar India om tabla te studeren om zo meer te leren over ritmes. Deze Indiase invloed is duidelijk hoorbaar in zijn didge spel. Matt is net terug uit Australie waar hij zijn laatste CD "Time is Art" heeft opgenomen. Binnenkort verkrijgbaar.
Kokouvi (Osmosis)
  Kokouvi Lawson is een professioneel poppenspeler en allround percussionist, uit Togo, die zich al sinds zijn vroege jeugd op de muziek heeft gestort. Zijn kennis van de Togolese ritmes is indrukwekkend en met zijn vurige spel zal hij op velen een diepe indruk achter laten. Hij trad op op festivals in binnen en buitenland. Als solist speelt hij met verschillende groepen en met zijn eigen ensemble 'Group Defi' timmert hij hard aan de weg. Op zondag speelt hij met Matt. De, tevens Togolese, bel-speler Koffi Azyanka zal hen begeleiden.
Miles Browning didge
  De band bestaat uit vier leden. Die allemaal een lange cariere als muziekant hebben. Op een avond bedachten ze dat ze een nieuw geluid wouden produceren en zo ontstond het idee van deze band. Een mix van percussie, slide gitaar met ambient en ritmisch didgeridoo spel. Een continue groove die je mee op reis neemt. De band toured heel Nederland en het buitenland door. De didgeridoo speler 'Ben' heeft zelf een Australische winkel in Vlissingen 'Australian Treasures' genaamd.
Drum 'n Didge
  Deze Afrikaanse band van Parijs wordt vaak vergeleken met de Australische band 'Wild Marmelade'. Een krachtige performance van percussie met snelle wisselende ritmes., gecombineerd met een heavy onderligende bass line. Met de Fransoos en didgevirtuoos Sylvestre als middelpunt van de band. De band bestaat uit vier leden en is voor een swingend festival een 'must have' om het publiek de dansfloer op te trekken.
Djedur
  Djedur is arabisch voor wortels of oorsprong en betekend wortels in het Wolof. Deze Apeldoornsche band is opgericht in de zomer van 2001. De huidige bezetting telt zes man en het instrumentarium bestaat uit: slaggitaar, lead-gitaar, basgitaar, percussie, didgeridoo en zang. De bandleden brachten allemaal hun eigen muzikale achtergrond mee en samen versmelten ze tot nieuwe 'wereld' muziek. Ze laten zich o.a. inspireren door Folk, Jazz, Braziliaanse, Cubaanse en Afrikaanse muziek. In een typisch Djedur nummer hoor je bijvoorbeeld de Cubaanse Son muziek, via de Flamenco, naar Santana overlopen.
Richard Walley
  Een van Ausralisch meest prominente Aboriginal Performers en schrijvers van deze tijd. Richard is actief betrokken bij het opleiden van de Aboriginal jeugd naar de 21ste eeuw met respect voor hun 40.000 jaar oude kennis en cultuur. Richard is een staatsman,"storyteller" en beheerder van zijn inheemse cultuur. Richard Walley was geboren in Meekatharra (ongeveer 750 km noordelijk van Perth) in 1953. Richard is een bekend didgeridoo speler. Hij heeft live gepeelt in de Albert Hall in Londen en in vele laden opgetreden zoals Griekenland, Slovenia, Japan, Mexico, de VS, en Canada. Hij heeft een 6 cd collectie met didgeridoo geproduceerd, geinspireerd op de 6 seizoenen van de Noongar Aboriginal Kalender. Velen didgeridoo spelers die halverwege de jaren 90 begonnen met spelen hebben Richard als een voorbeeld gezien en kennen zijn cd's. Een tijd waar didgeridoo cd's nog schaars waren. Richard was zijn tijd ver vooruit. Voor het eerst in Nederland en zeker een act die niet gemist mag worden.
Luie hond
  Doe maars rechtmatige troonopvolger!
Luie Hond speelt nederreggea met rockinvloeden en won daarmee een Essent award. Ze speelden op Lowlands, Noorderslag en brachten bij major BMG twee singles uit. Het langverwachten debuutalbum is echter bij AG Music verschenen.
Kortom een band waar wij als Nederlanders trots op mogen zijn. Maar als festival organisator ben ik meer dan trots dat deze band bij ons op het festival komen spelen. (Melle Smit)
Oculus
  Micheal Edwards zal met zijn duo Oculus genaamd optreden. Samen met didgevirtuoos Micheal Jackson heeft hij de Cd Axis geproduceerd. Oculus toured momenteel door Europa. Op dit moment hebben wij geen verdere informatie over Oculus. Hopelijk komen wij nog meer te weten over dit duo voor de aanvang van het festival.


Aboriginal Art Tentoonstelling

Dit jaar verzorgt het Dream.Time Festival een tentoonstelling van Aboriginal Art onder de naam 'Tingari Cycles'. De kunstwerken komen, evenals de kunstenaars, uit het centrale gebied van de Australische woestijn en worden ook wel Central Desert Art, Dreamings of Dreamtime Paintings genoemd.

Tijdens de Tjukurrpa, de periode die de Aboriginals beschouwen als de tijd van de schepping, verzamelden de voorouders van de Tingari zich op verschillende plekken voor Malliera, de inwijdingsceremonien. Ze doorkruisten enorme gebieden en voerden rituelen uit op specifieke plekken die op hun beurt de verschillende elementen van de natuur en het landschap gestalte gaven.

De verhalen en rituelen van de schepping worden vereerd in de hedendaagse ceremonien, zangpatronen en kunstwerken die de Aboriginal gemeenschap voortbrengt. Op deze wijze worden reeds ingewijde jonge Aboriginals verder onderwezen in hun culturele erfgoed en geeft het ze uitleg over hedendaagse gebruiken.

De Tingari kunnen beschouwd worden als een groep mythische, voorvaderlijke figuren uit de zogenaamde Dreamtime, en vertegenwoordigen de oeroude en geheime kennis en rituelen die jonge Aboriginals uit het centrale woestijngebied van Australie ondergaan. Deze kennis wordt onder meer overgebracht door ceremonieel gezang en door symbolen en patronen in de Aboriginal kunst. Hoewel de betekenis van deze symbolen en patronen bekend is, verschilt de intepretatie ervan per kunstenaar en weet alleen hij of zij de ware betekenis van een schilderij. Gezien de heilige aard van de verhalen blijft deze vaak geheim, maar in sommige gevallen worden ze met niet-ingewijden gedeeld.

 

 

 

Aboriginal Art & Instruments - Paleisstraat 137 - 1012 ZL Amsterdam - Tel +31 (0) 20 4231333 - Fax +31 (0) 20 4941965