Aboriginal Art & Instruments Mallee’s Didgeshop
Home Didgeridoos Aboriginal art Related products Information

 
Dreamtime Festival logo  

Een festival rond aboriginal muziek en kunst
Ruigoord, 29 juni 2003

De Amsterdamse winkel Aboriginal Art & Instruments organiseert deze zomer in samenwerking met de Duitse organisatie Dreamtime Events een festival dat geheel in het teken staat van aboriginal muziek en kunst.

Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden op het Ruigoord festivalterrein. Je kunt zelf kennis maken met het didgeridoo spelen tijdens één van de workshops die door de beste didgeridoo spelers van de wereld worden geleid. Tot in de late uurtjes zijn deze internationaal vermaarde muzikanten te bewonderen tijdens optredens en jamsessies. Naast de geluiden van de didgeridoo zorgen percussionisten en dansers voor een mix van hedendaagse en oorspronkelijke elementen van de Australische cultuur.
 

 
English version
Dreamtime Festival flyers

In de Ruigoord kerk is een indrukwekkende tentoonstelling over Aboriginal kunst te bezichtigen onder de naam 'Tingari Cycles', waar je hier meer over kan lezen. Er is een markt met stands die uiteenlopende produkten aanbieden, zoals muziekinstrumenten, kunstvoorwerpen, T-shirts, boeken en uiteraard CD's van de artiesten, en met een Australisch biertje of een cocktail van de juice bar in de hand kan er genoten worden van typisch Australische BBQ.

Voor kinderen wordt een speciaal programma georganiseerd met o.a. het leren maken van je eigen 'didge' en er de eerste geluiden mee maken. Of leren hoe je een boemerang moet werpen en wat precies de functie en geschiedenis is van de boemerang voor de Aboriginals. Of je kunt beschilderd worden zoals de Aboriginals en een traditionele dans leren. Er is mogelijkheid om te kamperen, waardoor het een ideaal weekendje weg is voor het hele gezin of met een stel vrienden.
 

De kunstenaars kolonie Ruigoord heeft een geschiedenis van originele festivals op zijn naam staan. Tien jaar geleden vond het Dreamtime Awakenings Festival plaats in Ruigoord, dat met zo'n 10.000 bezoekers het grootste festival op deze unieke locatie werd. Daarnaast viert Ruigoord dit jaar zijn 30 jarige bestaan en lijkt het ons een geweldig kadootje om tijdens hun jubileumjaar
een gelijkend festival te organiseren. De plek biedt ook de mogelijkheid om bij het kampvuur te zitten en de avond onder de sterren voor je tent af te sluiten en met de zonsopgang weer met
 
Beautiful Ruigoord
elkaar op te staan en van een ontbijtje te genieten in het gras. Die vrijheid past bij het karakter van dit evenement. Bekijk voor meer informatie over Ruigoord hun site op http://www.ruigoord.nl. Als je wilt weten hoe je in Ruigoord komt kan je hier een routebeschrijving vinden.
  Dreamtime Festival tickets   Kaarten bedragen 15 euro per persoon. Indien je een kaartje wil reserveren maak dan voor 24 juni aanstaande 15 euro over op Postbank rekening 926598 t.n.v. Aboriginal Art & Instruments onder vermelding van 'festival'. Zorg er voor dat je ook je volledige naam duidelijk leesbaar vermeld is. Wij zorgen er dan voor dat de 29e je toegangskaartje voor je klaarligt bij de ingang van het festival

Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan de workshops, stuur dan een mail naar workshops@aboriginalart.nl, dan reserveren we een plekje voor je. Het volgen van de workshops kost 35 euro en duurt 2 uur. De workshops zijn geschikt voor alle didgeridoo speelniveaus.

Voor meer informatie over het festival of het bestellen van kaarten, kun je een e-mail sturen naar festival@aboriginalart.nl. Media en pers kunnen voor vragen en informatie terecht bij saspectprevents@hotmail.com.

Festival Program  
 
10:30 Opening van het Dream.Time Amsterdam festival

11:00 - 13:00 Workshops met Alan Dargin, Si, Mark Atkins and Stephen Kent

12:00 Kinderprogramma, Markt, Aboriginal Art Expositie, Australian BBQ

13:00 Optreden Mark Atkins (AUS)

14:30 Optreden Stephen Kent & Band (USA)

16:30 Optreden 3ple-D (NL)

18:30 Optreden Charlie McMahon & Band (AUS)

20:30 Optreden Si & Wild Marmalade (AUS)

22:00 Optreden Ganga Giri & Band (AUS)

23:30 Optreden Alan Dargin (AUS)

01:00 Grand Finale: MuGezond Party Jam met Didgeridoo Spelers, Band en DJ's

About the Players  
Mark Atkins   Mark Atkins is een afstammeling van de Yamitji stam uit west Australie. Hij begon zijn muzikale carrière toen hij tien jaar oud was en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste pioniers van de didgeridoo muziek. Zijn muzikale vaardigheden stellen hem in staat om zowel solo als in gezelschap de meest uiteenlopende muziekstijlen te spelen. Mark heeft over de hele wereld opgetreden, en speelde onder andere met Philip Glass, Led Zeppelin en The London Philharmonic Orchestra. Daarnaast is hij een begaafd gitarist, percussionist, schilder, instrumentenmaker en verhalenverteller.
Stephen Kent   Stephen Kent werd in geboren in Devon, Engeland, groeide op in oost Afrika en verhuisde naar Londen. Daar begon hij zijn eerste bandje, Furious Pig, waarmee hij noisy punkmuziek speelde. Later kregen meer muziekstijlen vat op hem en toen hij in 1981 als muzikaal directeur met een rondtrekkend theatergezelschap door Australie reisde maakte hij voor het eerst kennis met de didgeridoo. Sindsdien heeft hij zich geprofileerd als een van de belangrijkste pleitbezorgers van de didgeridoo als eigentijds instrument. Hij speelt in verscheidene bands, waaronder Trance Mission en Beasts of Paradise, en speelde met muzikanten als Youssou N'Dour, Herbie Hancock en King Sunny Ade.
3ple-D   Zowel Lies Beijerinck als Michiel Teijgeler maakte begin jaren negentig kennis met de didgeridoo. Hoewel deze muziek in Nederland nog nauwlijks voet aan grond had gekregen werden ze beiden vanaf het begin gegrepen door het unieke geluid en de mogelijkheden van het instrument. Nadat Michiel als straatmuzikant door Europa reist, in verschillende bandjes speelt, en Lies een jaar in Australie woont en ook in diverse bandjes speelt, richten ze in 1999 het duo 3ple-D op. Hun geluid kenmerkt zich door innovatieve geluiden en speeltechnieken, en is beinvloed door Braziliaanse samba, Afrikaanse bel patronen, Cubaanse 'son' ritmes en moderne dancemuziek. Inmiddels is hun eerste studio cd verschenen.
Charlie McMahon   Charlie McMahon speelde al op jonge leeftijd didgeridoo, lang voor het instrument populair werd onder de westerse Australische bevolking. Door een ongeluk verloor hij op zestienjarige leeftijd een gedeelte van zijn rechterarm, wat hem er niet van weerhield de didgeridoo verder te doorgronden. Na een korte academische carriere en zijn ontmoeting met de nomadische 'Lost Tribe' van Pintubi aboriginals, begon hij in 1983 met Gondwanaland, later Gondwana, waarmee hij inmiddels negen albums heeft gemaakt. Daarnaast is hij vooral bekend van zijn optredens in de jaren negentig met de Australische band Midnight Oil.
Si and Wild Marmalade   Wild Marmalade is een innovatief dance trio rond didgeridoo muzikant Si Mullumbi. Tijdens zijn muzikale omzwervingen door Australie oogstte hij als solomuzikant al veel waardering voor zijn dansbare mix van ritmische klankpatronen en diepe, gonzende geluiden. Samen met Matt Goodwin op drums en Matt Ledgar op percussie brengt Wild Marmalade energieke en organische dansmuziek, die zonder gebruik te maken van samples en electronische instrumenten zich een plek heeft toegeeigend binnen de hedendaagse dance scene.
Ganga Giri   Ganga Giri werd geboren in Australie en was als klein kind al in de weer als serieuze percussionist. Hij werd op jonge leeftijd sterk beinvloed door Afrikaanse percussie, Indiaanse volksmuziek, traditionele Aboriginal muziek, reggae, rap en verscheidene soorten dance muziek. Hij leerde zichzelf de door hem zo geliefde didgeridoo te bespelen en kreeg ondanks het cultuurverschil en zijn moderne spel de waardering van de traditionele Aboriginals van de Yolngu stam. Met zijn opzwepende, 'manisch-organische' didgeridoospel begeleid door traditionele en electronische percussie, brengt hij de didgeridoo naar nieuwe, uiterst dansbare hoogten.
Alan Dargin   Alan Dargin groeide op in het noorden van Arnhemland waar hij al op zijn vijfde van zijn grootvader didgeridoo leerde spelen. Zijn traditionele achtergrond weerhield hem er niet van te experimenteren met verschillende muziekstromingen en speeltechnieken, en uit te groeien tot een van de belangrijkste ambassadeurs van de moderne didgeridoo muziek. De intense band die hij met de didgeridoo heeft gecombineert met zijn muzikale talent maakt hem een virtuoze muzikant. We zijn dan ook zeer veheugd dat we Alan op de valreep hebben kunnen toevoegen aan het programma van het Dream.Time festival.
 
Aboriginal Art Exhibition  


Dit jaar verzorgt het Dream.Time Festival een tentoonstelling van Aboriginal Art onder de naam 'Tingari Cycles'. De kunstwerken komen, evenals de kunstenaars, uit het centrale gebied van de Australische woestijn en worden ook wel Central Desert Art, Dreamings of Dreamtime Paintings genoemd.

Tijdens de Tjukurrpa, de periode die de Aboriginals beschouwen als de tijd van de schepping, verzamelden de voorouders van de Tingari zich op verschillende plekken voor Malliera, de inwijdingsceremonien. Ze doorkruisten enorme gebieden en voerden rituelen uit op specifieke plekken die op hun beurt de verschillende elementen van de natuur en het landschap gestalte gaven.

De verhalen en rituelen van de schepping worden vereerd in de hedendaagse ceremonien, zangpatronen en kunstwerken die de Aboriginal gemeenschap voortbrengt. Op deze wijze worden reeds ingewijde jonge Aboriginals verder onderwezen in hun culturele erfgoed en geeft het ze uitleg over hedendaagse gebruiken.

De Tingari kunnen beschouwd worden als een groep mythische, voorvaderlijke figuren uit de zogenaamde Dreamtime, en vertegenwoordigen de oeroude en geheime kennis en rituelen die jonge Aboriginals uit het centrale woestijngebied van Australie ondergaan. Deze kennis wordt onder meer overgebracht door ceremonieel gezang en door symbolen en patronen in de Aboriginal kunst. Hoewel de betekenis van deze symbolen en patronen bekend is, verschilt de intepretatie ervan per kunstenaar en weet alleen hij of zij de ware betekenis van een schilderij. Gezien de heilige aard van de verhalen blijft deze vaak geheim, maar in sommige gevallen worden ze met niet-ingewijden gedeeld.

Op de tentoonstelling zijn een aantal van deze werken te zien, van kunstenaars als Johnny Warankula, Turkey Tolson, Ronnie Tjampitjinpa, Timmy Payunka en Clifford Possom, maar ook minder bekende Aboriginal kunstenaars komen aan bod. De schilderijen komen uit de collectie van Aboriginal Art & Instruments.

Organisation  


De Duitse organisatie Dreamtime Events organiseert al enkele jaren evenementen rondom de Aboriginal cultuur. Hun festival in Berlijn trekt rond de 5000 bezoekers. Aboriginal Art & Instruments is door Dreamtime benaderd om in Amsterdam een soortgelijk initiatief te nemen. Samen hebben ze de krachten gebundeld om een net zo succesvol festival op te zetten in het Amsterdamse Ruigoord. Bezoek voor meer informatie http://www.dreamtime-events.de.


Voor degenen die ons nog niet kennen: Aboriginal Art & Instruments is een winkel die zich al zeven jaar bezighoudt met het importeren van didgeridoos van hoogstaande kwaliteit. Deze authentieke eucalyptus didgeridoos komen uit Australië en worden speciaal voor Aboriginal Art & Instruments gemaakt. De muzikale kwaliteit van onze instrumenten is over de hele wereld bekend. Naast didgeridoos heeft Aboriginal Art & Instruments een collectie van Aboriginal kunstwerken van bekende en minder bekende Aboriginal kunstenaars en verkopen ze een grote verscheidenheid aan gerelateerde artikelen en voorwerpen.

Dreamtime Festival flyer front   Dreamtime Festival flyer back
 

Aboriginal Art & Instruments - Paleisstraat 137 - 1012 ZL Amsterdam - Tel +31 (0) 20 4231333 - Fax +31 (0) 20 4941965